Malzemeler :
♦ Tavuk kemiği (Çorbalık) 1 kg♦ Kereviz sapı 1 adet kerevizin sap ve yaprakları
♦ Havuç 1 adet orta boy
♦ Kuru soğan 1 adet orta boy
♦ Su (içilecek kalitede, iyi su) 2 litre
♦ Tane Karabiber 6 adet
♦ Maydanoz 3 dal
♦ Defne Yaprağı 1 adet
♦ Taze kekik veya kurutulmuş kekik 2-3 dal taze veya 1 çay kaşığı kurutulmuş kekik
Yapılışı :
01 _ Büyük marketlerde veya kasaplarda çorbalık tavuk satılmaktadır, bunlar tavuğun bol kemikli göğsü veya bacak kemiklerinden oluşmaktadır, kilosu en fazla 2,5 TL'dir. Bir kilo çorbalık tavuktan yaklaşık 2 Litre tavuk suyu elde edebilirsiniz fakat unutmayın ki sonuçta elde edeceğiniz gerçek bir tavuk suyudur.
02 _ İlk olarak tavukları soğuk suda 2 saat bekletip kanının akmasını sağlayın ve suyu dökün, daha sonra havuç ve soğanı büyük parçalara bölerek ekleyin.
03 _İri doğranmış kereviz yapraklarını ilave edin .
04 _ Karabiber, kekik, defne yaprağı ve maydanozu bu iş için ayrılmış bir tülbendin içine sarıp tülbendi bağlayın ve tencereye atın, son olarak soğuk su ilave edin ve kaynatmaya başlatın.
05 _ Su kaynamaya başlayınca ocağı kısın fokurdamamalı yalnızca tıngırdamalı 1-2 saat haşlamaya devam edin.
06 _ Süre sonunda tel süzgü ile süzün, hatta tel süzgünün üzerine tülbent serin tavuk suyu çok şeffaf olmalıdır.
07 _ Süzdüğünüz tavuk suyunun üzerinde biriken yağları kaşık veya kağıt peçete kullanarak almaya çalışın.
08 _ Elde ettiğiniz tavuk suyu yemeklerde ve çorbalarda gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir malzeme olacaktır, derin dondurucuya atarak saklayabilir ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
Not : Tavuk suyu mutfağınızın temel malzemesi olacak her şeyde kullanacaksınız, tavuk suyunu isterseniz kuru fasulye yemeğinde, pilavlarda, soslarda ve güzel bir çorbada kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder