Mantı (Ev Yapımı)

  Tarifin kaynağı: Ayşe Kaptan.

Malzemeler :

Hamur
♦ Un 650 gr.
♦ Yumurta 3 adet
♦ Tuz 2 tatlı kaşığı
♦ Su 1 + 1/4 su bardağı 

 
Harç
♦ Kıyma 250 gr.
♦ Soğan 1 adet
♦ Tuz 2 tatlı kaşığı
♦ Karabiber 

 
Salçalı sos
♦ Tereyağ 2 çorba kaşığı
♦ Salça 2 çorba kaşığı
♦ Su 1 su bardağı
♦ Pul biber arzuya göre

 
Haşlama suyu
♦ İçilebilir su 3 litre
♦ Tuz

 
Üzerine yoğurt
♦ Yoğurt Her tabak için 3 yemek kaşığı veya arzuya göre
♦ Sarımsak arzuya göre
♦ Maydanoz arzuya göre 

 
Yapılışı :


01 _ 650 gr un, 3 yumurta ve 2 tatlı kaşığı tuzu karıştırın.


02 _ Bu karışıma 1 su bardağı su ve 1/4 su bardağı daha su ilave edin.

03 _ Tüm malzemelri karıştırın ve hamur özdeşleşene kadar (homojen bir hal alana kadar) yoğurun.


04 _ Yoğurduğunuz hamuru streçe sararak buz dolabında yarım saat dinlendirin.


05 _ Bir adet soğanı rendeleyin.


06 _ Rendelenmiş soğana 250 gr kıyma, 2 tatlı kaşığı tuz ve yeteri kadar karabiberi karıştırın .

07 _ Kıymalı içi yoğurun.


08 _ Beklettiğiniz hamuru 2 eşit parçaya bölün.


09 _ Her bir parçayı makul incelikte açın.


10 _ Açtığınız hamuru 2 X 2 cm veya 3X3 cm olacak şekilde (arzuya göre) hamuru kesin.


11 _ Kestiğiniz her parçaların üzerine fındık büyüklüğünde kıyma harcından koyun.

12 _ Kıyma koyduğunuz hamurları yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi kapatın.


13 _ İki çorba kaşığı tereyağını eritin ve iki çorba kaşığı salçayı ekleyip kavurun.


14 _ Salçayı 3-4 dakıka kavurduktan sonra 1 su bardağı su ilave edip ocağı kısın.


15 _ Kısık ateşte 10 dakika pişirdiğiniz sosa isterseniz acı pul biber ilave edebilirsiniz.


16 _ Mantıları bol kaynar suda haşlayın.

17 _ Haşladığınız mantıları çukur tabakta servis edin.


18 _ Tabaktaki mantının üzerine zevkinize göre hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu, salçalı sosu ve ince kıyılmış maydanozu ilave ederek servis edin.


Not: Bazı yörelerde tabaktaki mantıya birazda haşlama suyundan konulur, bazı yörelerde salçalı sos yerine yalnız tereyağı kızdırılıp dökülür.
Not: Mantıları haşladığınız suyu sakın dökmeyin çok güzel bir çorba yapacağız.


Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. merhabalar:)
    sayfanız öyle hoş öyle duru ki...
    bayıldım,
    pırıl pırıl paylaşımlarınıza:)
    seve seve izleyiciniz oldum hemen...
    bende sizi bekliyorum sayfama...
    kcak dolusu sevgilerimle..
    :)

    YanıtlaSil