Tarifin kaynağı: Ayşe Kaptan
Malzemeler :
Hamur♦ Un 650 gr.
♦ Yumurta 3 adet
♦ Tuz 2 tatlı kaşığı
♦ Su 1 + 1/4 su bardağı
Harç
♦ Kıyma 250 gr.
♦ Soğan 1 adet
♦ Tuz 2 tatlı kaşığı
♦ Karabiber
Salçalı sos
♦ Tereyağ 2 çorba kaşığı
♦ Salça 2 çorba kaşığı
♦ Su 1 su bardağı
Kızartma ve Haşlama
♦ Kızartma için ayçiçek yağı
♦ Haşlama için Et veya Tavuk suyu
Üzerine yoğurt
♦ Yoğurt Her tabak için 3 yemek kaşığı veya arzuya göre
♦ Sarımsak arzuya göre
♦ Maydanoz arzuya göre
Yapılışı :
01 _ 650 gr un, 3 yumurta ve 2 tatlı kaşığı tuzu karıştırın.
02 _ Bu karışıma 1 su bardağı su ve 1/4 su bardağı daha su ilave edin.
03 _ Tüm malzemeleri karıştırın ve hamur özdeşleşene kadar (homojen bir hal alana kadar) yoğurun.
04 _ Yoğurduğunuz hamuru streçe sararak buzdolabında yarım saat dinlendirin.
05 _ Bir adet soğanı rendeleyin.
06 _ Rendelenmiş soğana 250 gr kıyma, 2 tatlı kaşığı tuz ve yeteri kadar karabiberi karıştırın.
07 _ Kıymalı içi yoğurun.
08 _ Beklettiğiniz hamuru 2 eşit parçaya bölün.
09 _ Her bir parçayı makul incelikte açın.
10 _ Hamuru oklavaya sarın.
11 _ Oklavadaki hamuru diklemesine kesin.
12 _ Kesilen hamurları diktörtgen parçalar çıkaracak şekilde tekrar kesin.
13 _ Her hamurun içine yeteri kadar kıymalı harç koyun.
14 _ Her bir parçayı kapatın.
15 _ Kapattığınız mantıları yapışmayacak şekilde ara sıra karıştırarak dinlendirin.
16 _ Kızartma tavasına yağı koyup kızdırın ve mantıları içine atın.
17 _ Mantılar kızarınca yağdan çıkarın.
18 _ Et veya Tavuk suyunu başka bir tencerede kaynatın, kızartma tavasından çıkarttığınız mantıları hemen et suyunun içine atın, 1-2 dakika haşlayın, veya biraz daha kısa süre haşlayın (atıp çıkartın).
19 _ Bir süzgeç ile haşladığınız mantıları tabağa çıkarın.
20 _ İki çorba kaşığı tereyağını eritin ve iki çorba kaşığı salçayı ekleyip kavurun.
21 _ Salçayı 3-4 dakika kavurduktan sonra 1 su bardağı su ilave edip ocağı kısın.
22 _ Kısık ateşte 10 dakika pişirdiğiniz sosa isterseniz acı pul biber ilave edebilirsiniz. Not : Salçalı sosu mantıyı pişirirkenhazır hale getirmelisiniz.
23 _ Tabaktaki mantının üzerine zevkinize göre hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu, salçalı sosu ve ince kıyılmış maydanozu ilave ederek servis edin.
Not: Biraz ağır fakat çok lezetli bir mantıdır.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder