Fırında Tavuk


Malzemeler :

♦ 2 kg. Bütün bir tavuk 
♦ 50 ml. Zeytinyağı 
♦ 150 ml. Tavuk suyu 
♦ 50 ml. Beyaz şarap 
♦ 2 adet Havuç 
♦ 3 çorba kaşığı Un
♦ yarım Kereviz 
♦ 1 Adet orta boy Kuru soğan 
♦ 10 dilim elma dilimli patates
♦ 1 Adet Limon 
♦ Tuz 
♦ Karabiber 
♦ Kekik 
♦ Maydanoz 
♦ Fesleğen

Yapılışı :  






01 _ Tavuğu güzelce yıkayıp, kurulayın. Fırını 220 dereceye ayarlayıp açın.

02 _ Tavuğun içini tuzlayın, bir limonu dörde bölüp tavuğun içine koyun.
03 _ Taze kekik, fesleğen, maydanoz, karabiber ve yağı karıştırarak tavuğun içine ve derisinin altına sürün. Kekik ve fesleğen taze bulamazsanız kurularını suda 10 dakika bekleterek kullanabilirsiniz.
04 _ Tavuğun ayaklarını bağlayın, fırın tepsisi tavuktan çok büyük olmamalı.
05 _ Önceden 220 derece ısıtılmış fırında önce tavuğun göğüs kısmı aşağıya gelecek şekilde 15 dakika pişirin.
06 _ Daha sonra tavuğu ters çevirin ve
üzerine 1 kahve fincanı tavuksuyu dökün tavuk suyu yoksa tavuğun üzerine biraz tereyağı sürün.
07 _ Sulama veya yağlama işini her 20 dakikada tekrarlayın.
08 _ Başlangıçtan itibaren 40. dakikada ince doğranmış soğan, kereviz, havuç ve en üste elma dilimli patatesleri tavuğun kenarına yerleştirin.
09 _ Toplam olarak 70 - 80 dakika pişirin.

10 _ Unu bir tavada kavurun.
11 _ Tavuğu tepsiden çıkartın kalan sebzeler ve tavuk suyundaki fazla yağları bir kaşık ile alıp ayırın, Kalan malzemeden elma dilim patatesleri sıcak kalacak bir yerde bekletin. Kalan malzemeye yeteri kadar kavrulmuş un ve beyaz şarap ilave edip kaynatarak alkolü uçurun.
12 _ Sosun kıvamını ayarlayabilmek için bir miktar daha tavuk suyu ilave edebilirsiniz. Bu durumda sos sulanır. veya ocağın altını açarak sosun suyunu buharlaştırıp sosu yoğunlaştırabilirsiniz.




13 _ Kalan sosu blenderdan geçirin veya bir tel süzgüden kaşığın tersiyle bastırarak geçirin.

14 _ Kalan sosu pürüzsüz hale getirmek için ince bir süzgüden geçirin sosu bir kez daha ısıtın.

15 _ Soslanmış tavuğun yanında tavukların yanında pişirdiğiniz patatesler ve şehriyeli pirinç pilavıyla servis yapın.

 

Afiyet olsun





 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder